Wat is de invloed van je eetgedrag op je slaap?
Dat je eetgedrag van invloed is op je nachtrust, is waarschijnlijk geen verrassing. Bewust omgaan met voeding kan bijdragen aan een goede nacht. Het is vooral belangrijk om te letten op dat wat je nuttigt in de uren voordat je naar bed gaat.
Zware maaltijden op een laat tijdstip zijn zeker af te raden. Eet liever wat vroeger, en vermijdt vet en calorierijk voedsel. Het verteren van een zware maaltijd vraagt veel energie van je lichaam, en dat is niet bevorderlijk voor je slaap. Pas ook op met te pittig eten.
Beperk de hoeveelheid koffie die je drinkt. Koffie bevat cafeïne, en kan zelfs uren na inname nog van invloed zijn. Het is verstandig om vanaf het middaguur de hoeveelheid koffie te beperken, en ’s avonds geen koffie meer te nuttigen.
Suikers en andere snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld snoep, koekjes, en gebak hebben een stimulerende werking (net als cafeïne), en kun je daarom beter niet tot je nemen gedurende de avond. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen je nachtrust negatief beïnvloeden.
Vermijd alcohol voor het slapen gaan. Een slaapmutsje helpt je weliswaar om te ontspannen en sneller in te slapen, maar het kan je slaapcyclus gedurende de nacht verstoren. Alcohol zorgt er ook voor dat de slaap minder diep is, zodat je ’s ochtends minder uitgerust wakker wordt.
Als je toch wat wilt eten voordat je gaat slapen, eet dan gematigd en licht.
Sommige voedingsmiddelen bevatten tryptofaan, dat in combinatie met koolhydraten een ontspannende en slaapopwekkende werking kan hebben. Van o.a. de volgende voedingsmiddelen kun je een positief effect op je slaap verwachten:
Amandelen: bevat zowel magnesium als tryptofaan
Bananen: van nature rijk aan tryptofaan
Een kop warme melk: bevat zowel koolhydraten als tryptofaan
Bruin brood met kalkoen of kip: gevogelte is niet vet, en rijk aan tryptofaan
Cracker met kaas: ook kaas bevat relatief veel tryptofaan
Het is voor de kwaliteit van je slaap dus belangrijk om bewust met je eetgedrag om te gaan. Wat het beste voor jou werkt, zal je uiteindelijk proefondervindelijk moeten vaststellen.