Tips voor beter slapen tijdens warme nachten

We kennen het allemaal. De zwoele zomerse nachten waarbij het eigenlijk te warm is om naar bed te gaan, en het inslapen maar niet wil lukken. Met een onrustige nacht en veel woelen in een klam bed als gevolg.

Waarom slapen we eigenlijk slechter bij warm weer?

Het bereiken van een goede, ontspannende slaap gaat gepaard met een verlaging van je lichaamstemperatuur. Bij een hoge omgevingstemperatuur lukt het niet om je lichaam voldoende af te laten koelen, en heb je meer moeite om in een diepe slaap te raken. Met als consequentie dat je duf en niet uitgerust een nieuwe dag ingaat.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je toch zo goed mogelijk slaapt?

Allereerst kun je proberen je slaapkamer koel te houden. De ideale slaapkamertemperatuur is ca. 18 graden. Als het buiten erg warm is, is het beter om overdag de ramen en gordijnen gesloten te houden zodat de warmte buiten blijft. ’s Avonds, als het afkoelt, zet je de ramen dan weer open. Een airco kan natuurlijk ook helpen, maar produceert wel het nodige geluid en verbruikt daarbij veel stroom.

Bij gebruik van een speciaal dun zomerdekbed met een vulling en tijk van natuurlijke materialen, zoals bijvoorbeeld katoen of zijde, raakt je lichaam gemakkelijker zijn temperatuur kwijt. Als het heel warm is kan je ook alleen onder een katoenen laken slapen. Zonder dekbed of laken slapen is ook mogelijk, maar dan loop je wel een grotere kans om halverwege de nacht weer wakker te worden in verband met de afkoeling.

Hou er bij het kiezen van een nieuw bed al rekening mee dat er ook warme nachten zijn. Een bed dat goed ventileert is dan extra belangrijk. Een boxspring bevat pocketveren en daarmee een open structuur, wat bijdraagt aan een goed ‘ademend’ bedklimaat. De gebruikte afdekmaterialen en textielsoorten zijn daarbij ook van belang. Tegenwoordig zijn er ook boxsprings met een ingebouwde spiraalbodem, waardoor de doorluchting vanaf de onderzijde van het bed bevorderd wordt. En vergeet niet om ’s ochtends na het opstaan altijd je dekbed open te slaan om het bed te laten luchten.

Een laatste tip: neem een verfrissende douche vlak voordat je naar bed gaat. Daarbij is het misschien verleidelijk om koud te douchen, maar een warme douche is effectiever. Door het douchen ontspan je en koelt je lichaam af, en dat is iets wat het inslapen bevordert. Slaap lekker!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

In slaap vallen met muziek Avek blog