In slaap vallen met rustgevende muziek

Is in slaap vallen voor jou soms lastig? We denken vaak dat stilte een belangrijke voorwaarde is om makkelijk in slaap te vallen, maar veel mensen vallen juist sneller in slaap als ze luisteren naar een kabbelend muziekje, het getik van de regen, of het ruisen van de bomen. Als baby sliepen we al in met een muziekdoosje aan de wieg.
Volgens slaapdeskundigen is het prima om lekker weg te dommelen in de aanwezigheid van geluid, waarbij het geluid qua ritme en niveau uiteraard wel moet passen bij een slaapsituatie. Het verdient ook de voorkeur dat het geluid na ca. een half uur vanzelf stopt.

Eenvoudig zelf te proberen

Alhoewel het luisteren naar een slaapmuziekje niet voor iedereen goed werkt, is het één van de makkelijkste manieren waarmee je kunt proberen om zelf inslaap problemen te bestrijden. Het effect van een rustgevend muziekje is dat het de ontspanning bevorderd. En ontspanning is een absolute voorwaarde om in slaap te vallen. Het advies is daarbij om elke avond met hetzelfde geluid of muziek in slaap te vallen. Je gaat dat geluid dan vanzelf associëren met slapen, waardoor je brein sneller overschakelt naar de slaapstand.

In slaap vallen kan volgens kenners het beste met de song ‘Weightless’ van Marconi Union

Praktische tip: als je muziek vanaf een apparaatje afspeelt, dan liever niet vanaf een smartphone of tablet. Het blauwe licht van de schermpjes werkt averechts. Het gebruik van oortjes is ook niet ideaal, omdat je regelmatig draait in bed.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Slaapritme Avek winterdip blogSlapen tijdens warme nachten op een Avek boxspring