Goed slapen versterkt je weerstand

Het belang van goed slapen is alom bekend en in onderzoek veelvuldig aangetoond. Tijdens de slaap vindt zowel lichamelijk als geestelijk herstel plaats, zodat je weer vol energie aan een nieuwe dag begint. Een goede nachtrust is onder andere bevorderlijk voor je concentratie en reactiesnelheid, en je bent beter bestand tegen stresssituaties. Ook sta je positiever in het leven, ben je productiever en besluitvaardiger. Maar minstens zo belangrijk, nu misschien wel meer dan ooit, is dat goed slapen een belangrijke bijdrage levert aan je weerstand en gezondheid.

De bijdrage die slapen, naast gezonde voeding, levert aan een sterk immuun- en afweersysteem mag volgens wetenschappers niet onderschat worden. Voldoende en kwalitatief goede slaap speelt een essentiële rol in de afweer van het lichaam tegen ziekten.

Hoe werkt dit precies?

Het immuunsysteem zorgt tijdens de slaap voor de afgifte van beschermende stoffen. In het geval van o.a. infecties of tijdens stressvolle periodes zorgt het lichaam voor extra productie van deze stoffen, om ziektes tegen te gaan. Als er onvoldoende geslapen wordt, kan het lichaam niet voldoende van deze stoffen en anti-lichamen aanmaken. Slecht of te weinig slapen kan er dus toe leiden dat je bevattelijker wordt voor infecties.

In deze onzekere tijd, waarin de wereld kampt met een ernstige infectieziekte, is het daarom belangrijk om bewust te zijn van de waarde van een goede nachtrust. Voor een goede slaap zijn een aantal zaken van belang. Eén daarvan is zondermeer het hebben van een goed bed, dat voldoende ondersteuning en comfort aan je lichaam biedt, en tegelijkertijd goed ventileert. Alleen dan kan je helemaal tot rust komen. Daarnaast zijn een aantal andere factoren die een rol spelen. Meer hierover kun je lezen op de pagina Tips en Advies.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Slapen tijdens warme nachten op een Avek boxspringAvek Blog sneller in slaap vallen met de 4-7-8 methode