Last van een verstoord slaapritme door de winterdip?
De bladeren vallen van de bomen, de temperaturen dalen, en de dagen worden korter. Het jaargetijde waarin bijna een miljoen Nederlanders last krijgen van de winterdip (een milde vorm van depressie) staat voor de deur.
Waar wordt deze dip door veroorzaakt? Met name de hoeveelheid licht speelt een belangrijke rol. Naarmate de dagen korter en donkerder worden, neemt het aantal mensen dat last heeft van sombere buien en een verstoord slaapritme toe.
Het belang van voldoende licht
De invloed van daglicht op ons welzijn is significant. Licht zorgt ondermeer voor de aanmaak van endorfine, een lichaamseigen hormoon waarvan we blij en opgewekt worden. Ook de aanmaak van het slaaphormoon melatonine is afhankelijk van de hoeveelheid licht. Als je overdag weinig licht krijgt, en ’s avonds via TV of beeldschermen juist veel, dan kan het lichaam op verkeerde momenten melatonine aanmaken en loop je het risico dat je biologische klok en je slaapritme verstoord raakt.
Wat kunnen we eraan doen om ons beter te voelen en lekker te slapen?
Probeer jezelf overdag zoveel mogelijk aan daglicht bloot te stellen, met name in de ochtend. Dat zorgt voor een activering van lichaam en geest. Bevorder ook de toevoer van daglicht in huis en op je werkplek, dus gordijnen en lamellen open! Als je dan nog licht tekort komt is het ook mogelijk om via een lichttherapielamp (lampen met veel lux) de benodigde hoeveelheid licht tot je te nemen. Daarnaast is het heel belangrijk dat je voldoende beweegt. Door te sporten activeer je net als met licht je lichaam.
Sporten is eigenlijk altijd goed voor je nachtrust: het verlaagd je stressniveau en je maakt makkelijker je hoofd leeg. Met een goed en voldaan gevoel val je vervolgens sneller in slaap. Uiteraard is het ook belangrijk om te zorgen voor een goed ondersteunend bed met een dekbed dat past bij het jaargetijde. En bedenk: na 22 december worden de dagen al weer langer.